‘EEN TROUWJURK MOET NIET ALLEEN MAAR PRACHTIG ZIJN’

Als we over de Oost-Voorstraat in Oud-Beijerland lopen, vertragen we bij bruidsmodezaak Promesa altijd onze pas. Even een glimp opvangen van al die mooie witte jurken die hangen te wachten op een mooie bruid. Christa den Ouden opende Promesa vier jaar geleden. Omdat we heel benieuwd zijn of Christa echt in zo’n droomwereld leeft, mogen we een kijkje nemen in haar boetiek. En omdat we er toch zijn, krijgen we zelf ook een jurk aan. Christa: “Als je hier binnen bent, ben je mijn speciale gast.”

Prachtige witte jurken, liefde, tranen van geluk, een speciale dag in het vooruitzicht… Dat heeft toch iets bijzonders. Of het echt zo’n droomwereld is als het lijkt? Christa: “Mijn werk is 1000% leuk. Ik werk met blije mensen. Maar mijn klanten zijn tegelijk de meest kritische. Een trouwjurk koop je niet zomaar even. Bruiden willen zeker weten dat het de allermooiste jurk is. Vaak komen ze hier met een bepaald beeld in hun hoofd. Aan mij de taak om deze dames gelukkig de deur uit te laten gaan met die speciale droomjurk die je maar één keer in je leven draagt. Een jurk moet niet alleen prachtig zijn, hij moet ook bij je passen.”

VAN BOHEMIAN TOT PRINSESSENJURK

Promesa is een kleine, sfeervolle boetiek met een mooie collectie trouwjurken. Als je komt passen, neemt Christa uitgebreid de tijd en gaat de deur op slot. “Er zijn hier geen anderen en je hoeft niet binnen twee uur weer weg te zijn. Je past hier net zoveel als in zo’n grote zaak waar ze honderden jurken hebben. Bruiden denken soms dat ze daar meer keus hebben, maar dat valt mee. Je kunt daar ook geen zeventig jurken passen. Ik heb hier veel verschillende jurken: trouwjurken met een open rug, hooggesloten, met veel kant, bohemian jurken, mét mouwen, zonder mouwen en natuurlijk baljurken met wijd uitlopende rokken. Elke jurk is uniek.”

BRUIDSMODE

Christa opende haar winkel vier jaar geleden en Promesa is de enige bruidsmodewinkel in de Hoeksche Waard. Daarvoor werkte Christa op kantoor en stond ze in een juwelierszaak. Dat ze nu naam maakt in de bruidswereld is eigenlijk puur toeval. “Ik kwam met iemand in gesprek die in de tweedehands bruidskleding zat. Dat was een leuk gesprek, maar het was zeker niet zo dat ik dacht: dit wil ik ook. Toch bleef het idee hangen. Maar ik wilde geen tweedehands, maar juist nieuwe collecties. In 2012 ben ik vanuit huis begonnen.”

Omdat wij van indebuurt altijd met onze neus in de boter vallen, mogen Heleen en Rosanne zelf ervaren hoe het is om bij Promesa op zoek te gaan naar een trouwjurk. Niet dat een van ons gaat trouwen, dus daarom vertellen we Christa niet hoe onze droomjurk eruit ziet, maar laten haar jurken uitzoeken die ze bij ons vindt passen.

TROUWJURKEN PASSEN BIJ PROMESA

Voor Rosanne wordt dat een jurk van White One met een subtiele sleep. Aan de voorkant lijkt de jurk ingetogen en klassiek, maar dan heb je de rug nog niet gezien. De open rug maakt de jurk spannend en geeft ‘m net wat meer pit. “Zo meid, wat een lekker kleurtje heb je nog. Heerlijk!” Ja, Christa weet wel hoe ze je een goed gevoel geeft. Daar moet ze soms flink wat moeite voor doen, vertelt ze.  “Ik zie soms prachtige dames in prachtige jurken, en dan nog zien zij alleen die kleine onvolkomenheid bij zichzelf.  Maar ik doe er alles aan om de bruiden een goed gevoel te geven. Je bent hier echt mijn speciale gast.”

ROMANTISCHE TROUWJURK

Voor Heleen haalt Christa een strapless jurk met tule rok van Sweetheart van de hanger. “Een heel romantische, dromerige jurk die ik goed bij jou vind passen,” aldus Christa. In de luxe paskamer helpt Christa ons om in de jurken te komen. Omdat we niet precies de maat hebben van het pasmodel, komen wel wat knijpers aan te pas om te zorgen dat de jurken zo mooi mogelijk overkomen. Of we het wat vinden? Hallo zeg, wanneer voelden we ons voor het laatst zó mooi? (Oké: Heleen tien jaar geleden op haar trouwdag.) Moeten we deze jurken écht weer uit doen? Alleen voor dit gevoel zou je moeten trouwen.
Christa: “Ik zie het altijd als het dé jurk is. Ogen gaan glimmen, de houding wordt nog mooier. Dan zeg ik altijd: mag ik het vragen? ‘Do you say yes to the dress?’ Dat is altijd een speciaal moment!”

ALLEEN EVEN KIJKEN

Loop jij ook altijd nét wat langzamer voorbij deze winkel? Bel gerust een keer aan. Christa heeft bewust de deur op slot, maar als ze tijd heeft, wil ze je echt wel haar jurken laten zien. “Je mag gerust oriënterend komen kijken. Je hoeft niet gelijk een pasafspraak in te plannen en met een trouwjurk de deur uit te gaan. Alleen even kijken mag ook. ”

Dit artikel verscheen als eerste op: www.indebuurt.nl

STAAT JOUW VRAAG ER NIET BIJ?
Vul de contactpagina in en je krijgt zo snel mogelijk antwoord op je vraag.
Je mag natuurlijk ook altijd telefonisch contact opnemen.