Waarom draagt een bruid een kousenband?

Het is waarschijnlijk de meest sexy traditie bij bruiloften: de kousenband van de bruid! Maar waarom draagt een bruid eigenlijk een kousenband? En hoe zit dat met de traditie om een kousenband te gooien?

De meest sexy trouwtraditie
Van oorsprong is een kousenband een ‘elastische band om de kous op te houden’. Niet echt sexy, wel praktisch. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel mooiere en handigere kousen, die geen kousenband meer nodig hebben om te blijven hangen. Nu is het juist een sexy traditie: een bruid die om haar bovenbeen een kousenband heeft zitten als ‘verrassing’ voor haar aanstaande man.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Maagdelijkheid en geluk
Wat de precieze gedachte achter de kousenband is, is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen denken dat uitdoen van de kousenband symbool staat voor het afstand doen van de maagdelijkheid. Anderen zeggen dat men vroeger dacht dat het geluk zou brengen om na de ceremonie iets van de bruid te bemachtigen. Voor vrouwen ontstond de traditie van het gooien van het bruidsboeket naar alle vrijgezelle vrouwen (wie ‘m vangt, is de volgende bruid!).

Bij mannen werd het de gewoonte dat de bruidegom de kousenband met z’n tanden van het been afhaalde (probeer dat maar eens soepel te doen, heren!), waarop de kousenband gegooid zou worden naar alle vrijgezelle mannen. Degene die ‘m vangt, is de volgende gelukkige.

Foto: Poirier bridal
Artikel: whatawonderfulwedding

Deel dit bericht: