Promesa in de media

Christa den Ouden in haar bruidswinkel in Oud-Beijerland waar als de deur op slot gaat de zoektocht naar de perfecte jurk begint. © Jeffrey Groeneweg

Als de deur op slot gaat, begint bij Christa de zoektocht naar de perfecte bruidsjurk: ‘Uniek op het eiland’


Bruiden zomaar een jurk aantrekken en dan zeggen dat deze ‘gewéééldig’ staat, doen ze niet bij Promesa Bruidsmode in Oud-Beijerland. Vrouwen begeleiden naar dé outfit op de belangrijkste dag van hun leven, vergt meer zorg en geduld. Het leverde eigenaresse Christa den Ouden (62), als enige bruidszaak op het eiland, een nominatie op voor een prestigieuze modewinkel award.


Ilja Post 06-06-24, 18:00 Laatste update: 06-06-24, 18:40

Of ze ook wel eens bridezilla’s over de drempel krijgt van haar winkel aan de Oost-Voorstraat? ,,Bruiden zijn soms veeleisend en dat mag. Maar in de acht jaar dat ik deze zaak nu run, zijn de écht moeilijke bruiden op één hand te tellen geweest.”


Of draaiden deze, vanwege haar goede zorgen en persoonlijke benadering, alsnog om als een blad aan de boom. Den Ouden: ,,Zonder een beetje mensenkennis hou je het niet lang vol in deze branche. En dan vallen de meeste bruiden echt wel mee. Het is vaak de entourage die er omheen hangt – moeders, zussen en vriendinnen – die de keuze voor die ene jurk soms extra compliceren.”


Maximaal twee afspraken per dag

Een reden waarom Den Ouden al bij binnenkomst zo veel mogelijk ‘ruis’ probeert weg te nemen. Zo werkt zij enkel op afspraak, maximaal twee per dag. ,,Zodra de ene groep binnen is, gaat de deur op slot om de privacy te garanderen.”


Zelf is ze dan gekleed in stijlvol zwart. ,,Een bewuste keuze om de bruid niet te overstemmen. Zij is en blijft de ster van de show. Ook al zijn we op zo’n moment enkel nog aan het passen.”


,,Het kiezen van de perfecte bruidsjurk moet een leuke en emotionele ervaring zijn. Een waarbij je onnodige stress zoveel mogelijk moet vermijden. Gemiddeld hebben dames daar tussen de twee en drie uur voor nodig. Maar daarbij laat ik geen stopwatch meelopen hoor. Als ze langer nodig hebben, is dat ook prima.”

Een bruidsjurk is geen pakje boter dat je zomaar even koopt

Christa den Ouden, Promesa Bruidsmode


,,Een bruidsjurk is geen pakje boter dat je zomaar even koopt. Met vaak een prijskaartje eraan die je toch even op je moet laten inwerken. Zelfs voor mij in de aankoop. Een jurk van 600 euro vind je hier niet. Het dubbele van dat bedrag is al gauw de minimale instapprijs.”


,,Ook omdat iedere jurk maatwerk is die perfect naar jouw lichaam wordt vermaakt”, vervolgt zij. ,,Al geef ik op de site wel aan dat we niet verantwoordelijk zijn voor bruiden die ineens kilo’s aankomen, afvallen of zwanger raken. Maar dat is standaard in deze sector en komt ook bijna niet voor.”


Een sector overigens die het de afgelopen jaren wel flink voor zijn kiezen heeft gekregen. ,,Corona en het stijgende aantal online aankopen die uit de lockdowns voortkwamen hebben de zaken weinig goed gedaan.”


‘Van uitstel komt afstel’

Daarnaast merkt zij lokaal dat veel stelletjes een eventuele bruiloft hebben uitgesteld. ,,Dat komt later wel moeten ze gedacht hebben. Maar de levenskosten zijn sindsdien almaar toegenomen, waardoor van uitstel soms afstel is gekomen.”


Daarbij zijn de zomermaanden sowieso altijd rustig, klinkt het. ,,Je hebt wel ‘afpassers’ die de komende periode daadwerkelijk in het huwelijksbootje treden. Maar de eigenlijke verkoop vindt grofweg plaats tussen september en april. Áls je geluk hebt, want met circa vierhonderd bruidsmodezaken is de concurrentie behoorlijk aanwezig.”

Gemiddeld hebben dames tussen de twee en drie uur nodig om dé jurk uit te kiezen. © Jeffrey Groeneweg


Toch mooi dan dat Promesa alsnog gepositioneerd is in de top 3 van de provincie Zuid-Holland in bruidsmode waarvan zaterdag 15 juni de ontknoping volgt. Ook mag Den Ouden – en daar is zij stiekem nog trotser op – de prestigieuze Gold Award voeren dankzij een gemiddeld klantcijfer van een 9+ of hoger.


Voor haar aansporing genoeg om de hobby die zij acht jaar geleden tot werk verhief op dezelfde voet voort te zetten. ,,Koonings uit Deurne mag in Nederland dan de officiële host van Say Yes to the Dress Benelux zijn. Ook ik sta bruiden nog altijd met veel plezier bij in hun zoektocht naar de perfecte jurk.”


Wanneer je weet dat die missie geslaagd is? ,,Hun lach. Een tevreden bruid straalt gewoon.”

Algemeen Dagblad – Hoeksche Waard

Deel dit bericht: